Thursday, August 13, 2020

,בדשא אצל אביגדור


על מגבנה קטנה ומטריפה...!






את שרון נוי הכרתי אי שם בשנת 1994,

היא הייתה בת שלוש עשרה,

תלמידה בחטיבת הביניים באר טוביה,

חרוצהחכמהרצינית ויצירתית,

ואני הייתי מורה צעירה, נאיבית ואידאליסטית.

מידי בוקר, היה ליבי מתרחב למראה,

שדרת הדקלים בכניסה לתיכון

שיכורה הייתי, מריח הלולים והרפתות,

מתבשמת משדות התירס והחמניות,

נפעמת מהערבות ההדדית,

וילדי בני המושבים, השזופים והשובבים.

כבר אז ידעתי,

שבנחישותה וחריצותה

שרון עוד תגיע רחוק.



שנים אחר כךלימדתי את דפנה,

הכרתי את עינת,

ואפילו את בת הדוד,

וכך התוודעתי לשבט נוי.

לאמא אוריתלאבא אריק,

ולמשק נוישנולד עם המדינה,

מפרה אחת חולבתשתי עגלות ופרדה,

(בשותף עם השכנים....:-)

לשנת אלפיים ועשרים,

רפת עם רובוטיקה וטכנולוגיה מתקדמת,

המונה כמאה וחמישים פרות.

וברוח איכות חיי הפרה וריווחתה,

מאפשרת חליבה לכל פרה בקצב שלה.

שרון היא הבת הממשיכה,

וכלל לא מפתיע,

היא נועלת את המגפיים במשפחה.

אגב, יש לה כבר משפחה מהממת משלה.

נעםהאיש שלצידהעל הרפת,

שמייצרת מליון וחצי ליטרים של חלב בשנה.

ושרון, על המגבנה האנינה.

המגבנה והחנות יושבים בלב המשק המשפחתי,

בהשרון מייצרת גבינות מחלב בקר מלא, בשיטות מסורתיות.

כל הגבינות מיוצרות מחלב מפוסטר ואיכותי מרפת נוי

ללא חומרים משמרים ובעבודת יד,

שכל כולה אהבה גדולה.





עכשיו למה אני מספרת לכם את זה הסיפור?

בשבוע שעבר,

שלושה ימים לפני היובל שלי,

חגגה המלכה האם (AKA אמא שלי),

יום הולדת עגולבצל אותן הנסיבות,

קורונה ושנת אבלות.

ובכןאיך מרוממים את רוחה?

איך מפזרים אבקת קסמים ממרחקים?

בארוחה מפנקת ואנינה,

לקומץ משתתפים במגבלות התקופה,

הישר לפתח ביתה.

גבינות אנינות מנויהל׳ה,

סדורות על מגשי במבוק מרהיבים,

שלל מאזטים וממרחיםקישים אישיים,

סלמון מעושןשלל ריבות וזיתים,

סלט יווני עשירלחם מחמצת מאפה בית פריך,

ומיץ תפוזים סחוט טרי בבקבוקים אישיים.

סעודת מלכים על טהרת הבריאות והאנינות,

מה שאנחנו קוראים Farm to Table,

במולדת ועל אמת.

בפינוק שאין כזה דבר,

הכי חיבוקשאפשר לתת לאמא,

ביום חגה.






כןכנראה שזה הזמן לחגוג קצת אחרת,

בקטןבפיקניקבטבע

בחצר הביתית או במרפסת.

ובכן חברים,

לא אני לא משוחדת וכןאני מאוהבת

ממליצה בחום על נויהל׳ה,

לפינוק יקירים בארץלאירועים קטנים,

או סתם להצטיידות לפני שבאים אורחים.

בחנות המשק, תוכלו למצוא מגוון גבינות אנינות

ותוצרת חקלאית מקומית.

שמני זיתדבש כוורות מהמושבים השכנים

יין בוטיקממרחים וריבות,

ממש טעם של פעם,

עטוף באהבה וגאווה של חקלאות 

איכותית וישראלית.

את כל הפרטים אפשר למצוא כאן,

נויהל'ה , מושב אביגדור

אהותמסרו לשרון חיבוק?

משרון שמעבר לים





ואם אתם כאןבין יושבי העמק,

ושיח הגבינות עשה לכם חשק

לחקלאות מקומית קליפורנית,

שימו פעמכם ל Pescadero

Harley Farms, Goat Dairy

Harley Farms

משק שכולו על טהרת גבינות העיזים,

שגיליתי לפני כעשור,

במסגרת יומולדת לחברה אהובה,

שגדלה ממש כאן, כשעוד היו חוות בסביבה.

גם כאן אפשר להצטייד בגודיס’,

אנין ומשמח לבב.


ואיך אפשר בלי שיעורים?

ספרו, ספרו על תוצרת מקומית,

באיזורכם, כאן או שם,

להנאת הכלל,

ולתמיכה במשקים קטנים,

בתקופה לא פשוטה.














 

Thursday, August 6, 2020

יומולדת חמישים




,יומולדת חמישים
.כשמגיפה ענקית מאיימת על העולם
,יומולדת חמישים
.כשגל מחאה שוטף את ארצי האהובה
,יומולדת חמישים
כשכולנו מתרגלים נורמליות
.לא נורמלית) חדשה)
,יומולדת חמישים
,אחרי שנתיים למהלומה
,שעדיין יושבת לי בבית החזה
.מאיימת על הנשימה
,יומולדת חמישים
.במעמד חדש של חצי יתומה
,יומולדת חמישים
?....בזום, אלא מה


,ועם כל זה
,יומולדת חמישים
.במקום מפויס של השלמה וזרימה
,יומולדת חמישים
.בריקמה עדינה שבין הדממה ועוצמה
,יומולדת חמישים
?איפה העוגה
.חייבת פחמימה


?תצטרפו אלי לחגיגה
,תחלקו איתי ציטוט או תובנה
?שעשו לכם את השנה
,אחרי הפחמימה
,מצאתי גם בזה המשפט
.נחמה




'אנחנו לא מפסיקים להנות כי אנו מזדקנים, 

אנו מזדקנים מכיוון שאנחנו מפסיקים להנות'

ג'ורג ברנרד שו 



Thursday, July 23, 2020

רוחות מהפכה



                                         קבוצת אמני הרחוב 'ברוקן פינגאז', חיפה    





בדיוק לפני שבוע,

יום הבסטיליה, Quatorze Juillet,

והקרקע בוערת בישראל.

אני יושבת עם הקטנה,

מנסה ללמד אותה על המהפכה הצרפתית.

מ׳המדינה זה אני...׳ של לואי,

ועד איך רוקן המלך את תקציב המדינה,

לטובת מלחמות מיותרות,

משתאותחגיגותמותרות ומצעדי אופנה.

אני מסבירה לה איך המעמד השלישי,

זה שהיווה את הרוב המוחלט,

של צרפת במאה השמונה עשרה

פשוט לא נחשב...! 

מי שניהל את המדינה היו האצולה והכנסיה,

שהיוו אחוז קטן מאוכלוסייתה.

נשמע מוכר?

אנשים רעבו ללחם ומרי אנטואנט,

הציעה להם בריוש לנשנש

(ואולי לא באמת אמרהאבל בהחלט התנהגה).

אני מספרת על הבסטיליה,

על בית הכלא הידוע לשימצה.

ואיך המלך,

שם מאחורי סורג ובריח את כל מתנגדיו.

איך השתמש בצבא העםנגד אלו שקראו עליו תיגר.

איך הפחד שיתק כל רצון להתקומם,

עד שלא עוד,

והרעב הוביל את ההמון לרחובות.

איך גם אז ניסה המלך להתחכם,

והכריז על כינוס וועדה

כאילו ביקש באמתלהקל.

אנחנו מדברות על ז׳אן ז׳ק רוסו ועל וולטייר,

על עידן הנאורותתקופת ההשכלה

על האמנה החברתית ועל הזכות הפוליטית.

על רעיונות כמו חופששוויון ואחווה.

וולטייר ורוסו לא זכו לצפות במהפכה,

ואולי טוב שכך.

הם גם לא נכחו בתוצאותיה הקשות,

באנדרלמוסיה שפשטה בצרפת,

בשלטון הטרור של דנטון ורובספייר,

ביערות הגליוטינותבמרחץ הדמים

עד שהפלא והפלא,

הטירוף נפסק בדמותו של קיסר אחר,

קטן קומה.



ולמה שיעור היסטוריה ביום קיץ חם?

ההקבלה מתבקשת מעצמה.

אין חופשאין שוויון ובטח שאין אחווה.

(אגב, לצערי זאת המציאות הכואבת,

לא רק במולדת, אלא גם כאן)

ועוד לא אמרתי מילה על חוק ההסמכה.

טרם פצחתי בשיעור על נפילתה של רפובליקת וייאמר,

ועלייתו של הרייך השלישי.

מה ישרק לדייר מבלפור מותר להפחיד?

עוד לא סיפרתי לכם,

איך הפכה גרמניה מדמוקרטיה,

למשטר טוטליטרי תאב דם,

אחד האפלים שהעולם ידע.

איך הפכה מדינה מתוקנת וערכית,

לנאציתגזעניתרצחנית.

ואיך זה קרה?

בשורה של צווים לשעת חירום,

בצורת ׳דמוקרטית׳ כמובן.

שורה של חוקיםלא חוקיים בעליל,

שהפרו את שיטת האיזונים והבלמים,

והעניקו כח בלתי מוגבל לרודן פסיכופט,

ההוא עם השפם.



עכשיובקשה.

אם כבר הגענו עד כאן,

בואו יחד נעשה מעשה.

כל אחד כפי יכולתו ודעתו.

מי במחאהמי בהופעה,

מי בהצבעהמי בהוקעה.

מי בהפגנהמי בקובלנה,

מי בנתינהמי במנגינה.

מי בתרומהמי ברשומה,

מי ביוזמהמי בהחתמה.

מי ביצירהמי בחקירה,

מי בשקטמי בסערה.

מי בצעדה המונית,

מי ברשת החברתית,

מי בעבריתמי באנגלית.

כל אחד כטוב בעיניו,

ובדרך החוק והישר.



שיעור היסטוריה הכי קצר בעולם,

בתוספת שיעורי בית,

במסגרת׳עשה כפי יכולתך...׳

בואו יחד נעשה מעשה,

שלא נעמוד נכלמים,

מול ילדינו ונכדינו,

שלפחות נוכל לומר,

׳ניסינו׳



       שי למדן, ציור (גרפיטי) וצילום